Karling, Torsten (1881-1938)

Karling, Torsten, 1914, Dramat vid Bergsgatan - en Göteborgsroman [kriminalroman]
[160 s.] Johan Lundstedt, kassör på Strömfeldt & Co,, har en trevlig kväll på Göta Källare, tillsammans med sin arbetskamrat John Lindgren och redaktör Ture Stenman från Aftontidningen. Lundstedt har ett brev som ska skickas med bud till Majorna, och då budet kommer för att hämta brevet, som Lundstedt stoppat i Plånboken, upptäcker Lundstedt att han forfarande har på sig de 700 kronor i nya 10-kronorsedlar, som han tidigare på dagen hämtat ut på banken för företagets räkning.
På natten blir Lundstedt funnen ihjälslagen på Bergsgatan i Haga. Pengarna är borta och i en trädgård nära mordplatsen finner man Lindgrens blodiga käpp. I förhör säger Lindgren att Lundstedt har lånat hans käpp. Kommissarien sätter två detektiver på att skugga Lindgren och då Lindgren senare på dagen åker skärgårdsbåten till Styrsö Bratten, betalar han biljetten med en ny 10-kronorsedel. Den skuggande polisen ber skeppsgossen att få byta till sig Lingdrens tia, och sedelnumret stämmer övernes med en av de stulna tiorna. I Lindgrens plånbok påträffas flera av de stulna sedlarna och trots att Lindgren hävdar att sedlarna kommer från lönen som han kvitterat ut samma dag, så blir han anhållen. Senare samma dag kommer två sluskiga dagdrivare, som säger sig bo på Bergsgatan, in på detektivstaionen och säger att de sett mordet och kan svära på att John Lindgren är den skyldige. Endast Johns fästmö Lisa tror på hans oskuld och svär på att sätta fast den riktiga mördaren, så att John blir fri...
En kriminalroman som utspelar sig i och omkring Göteborg. Jag känner lätt igen miljöskildringarna, eftersom gatunätet fortfarande är det samma även om det mesta av all bebyggelse från den tiden har rivits och ersatts av nya hus, sedan boken skrevs för 98 år sedan. Eftersom läsaren får stifta bekantskap med de verkliga brottslingarna och följa deras handlingar, så finns det ingen gåta för läsaren att lösa. Därför kan den här boken inte klassas som en detektivroman. Den är dock ganska välskriven och inplacerad i sin egen tids stora utgivning av kriminalromaner, så höjer den sig kvalitetsmässigt över den stora massan. Absolut läsvärd.
Huvudpersoner: John Lindgren, kontorist ; Lisa Svensson, Johns fästmö ; Holmberg, advokat & "kommissarien vid detektiva polisen"
7 poäng (2012-07-14)