Trenter, Stieg (1914-1967)

Trenter, Stieg, 1949, Eld i håg

Förlag:
Albert Bonniers Förlag (Stockholm)
Tryck:
Alb. Bonniers Boktryckeri, Stockholm 1949
Bindning:
Häftad
Format:
137 x 203 x 20 mm
Omfång:
290 sidor
Omslagsillustaration:
Per Beckman

Förlagets text:
När fotograf Harry Friberg susade i väg till Karlberg utanför Stockholm tillsammans med sin vän redaktör Robert Orten, trodde han bara att han skulle få vara med om ett enkelt kamerareportage från en eldsvåda. En helt vanlig eldsvåda, absolut ingen mordbrand. Men den här elsvådan ägde rum under mer än förbryllande omständigheter och när allt var över kunde polisen endast konstatera, att en människa hade fått sätta livet till.
David Orten, känd göteborgare, miljonär och farbror till Robert, hittades inne i eldhavet hopsjunken över den telefon med vilken han hade alarmerat brandkåren.
Det fanns många orsaker till att mord- och brandroteln kopplades in på fallet Orten. Varför hade David Orten rest upp så hastigt från Göteborg till Stockholm? Vem utom han själv slog larm om eldsvådan? Vad spelade den lilla fajansljusstaken för roll i mordbranden? Varför låg en kraftig mässingkula i askan på golvet i Ortens rum? Vad gjorde den dödes systerdotter Anita ute på brandplatsen samma kväll?
När sedan händelserna med rasande fart utvecklades i Göteborg med en ny brand och ett nytt mord som resultat, tätnade dimman än mer kring mysteriet. Tills Harry Friberg i den dramatiska finalen ensam möter mördaren och denne får en kuslig demonstration i konsten att begå mord.
Eld i håg är en äkta Trenter med allt vad det innebär av träffsäker miljöskildring denna gång inte bara från Stockholm utan också från Göteborg och personteckning, blixtrande fart, förtätad spänning och förbryllande upplösning. Och Stieg Trenter bevisar här än en gång att han, som en recensent uttryckte det, är
"den svenska kriminalgenrens mästare och trollkarl."