Cedell, Christian (pseud. f. Anna-Britta Cederberg, 1936-____ & Åke Cederberg, 1934-____)

Cedell, Christian, 1965, Manöver med mördare

Förlag:
P. A. Nordstedt & Söners Förlag (Stockholm)
Tryck:
Kungl. Boktryckeriet P. A. Nordstedt & Söner, Stockholm 1965
Bindning:
Häftad
Format:
129 x 203 x 13 mm
Omfång:
244 sidor
Omslagsillustration:
Erik Prytz

Förlagets text:
En ny svensk deckarförfattare träder fram!
Hans namn är Christian Cedell och han debuterar med en bred och vital detektivroman som utspelar sig under arméns fälttjänstövningar i Västergötland 1962 (ett år då dessa egentligen bedrevs i Uppland...).
Det börjar med den sista slänggroggen på stadshotellet innan det fredliga kriget i knallebygderna tar sin början: den stridsglade löjtnant Hammar tar farväl av garnisonsstadens bekvämligheter tillsammans med fänrik Falk, plutonchef och nyfiken historiker i det civila.
Men morgondagens manöver utvecklar sig inte som de båda herrarna tänkt sig. Mitt bland grå och rikligt vapenförsedda män uppträder plötsligt en man som inte bara leker med konsten att döda. Det visar sig att kompani Hammar har en mördare i rullan, en mördare som grymt slår till i krigsleken och kan slå till igen. Polisen kommer till platsen och fänrik Falk slits mellan sina militära plikter och sin obotliga (och farliga) nyfikenhet.
»Manöver med mördare» är en problemdeckare med sinnrikt intrigmönster, överlägsen miljöskildring och spänning in på slutsidorna. Men den är också en ovanligt levande skildring av en höstlig repmånads krön, en bravuruppvisning i konsten att återskapa det militära livets vedervärdigheter och glädjeämnen, till glädje för alla som varit med.