Gabrielsson, Jan (1923-____)

Gabrielsson, Jan, 1975, Döden går i kyrkan - en detektivroman [detektivroman]:
[211 s.] I april har Kommissarie Mårtanberg varit i "Vallbuhamn" i norra Bohuslän på semester. När han under semestern bodde på värdshuset, lärde han känna Nicaolaus Landegren, en f.d. tullare som numera är handelsresande i blommor och fröer, men har som bisyssla att smuggla hemproducerat spritkoncentrat (framställt av hans svåger som är kemist) från Norge till Sverige. Eftersom Mårtanberg har semester, och dessutom en ganska liberal syn på spritsmuggling och hembränning, bryr han sig inte om vad han fått veta.
Natten till tisdagen den 22 maj börjar kyrkklockorna plötsligt ringa efter midnatt i "Vallbuhamn". Kyrkvaktmästaren finner ingen förklaring, utan anser att det måste ha varit kortslutning eller överslag. Tidigare under kvällen har "Publikanordern", en sammanslutning av svenska och norska tullare haft sammanträde på värdshuset och en medlem har utträtt ur orden och en ny medlem har valts in i dennes ställe.
Efter cirka en vecka lägger någon märke till att en bil har stått övergiven på en parkering i Vallbuhamn. Vid kontroll visar det sig att den tillhör tullassistent Snekeberg (allmänt kallad "Sneken"), en av såväl smugglare som kolleger mycket avskydd tulltjänsteman. En riktig paragrafryttare som hela tiden gör livet surt för sin omgivning. "Sneken" har heller inte återkommit till arbetet efter den korta semester han haft direkt efter ordensmötet. Den 8 augusti flyter "Snekens" lik upp i Idefjorden.
Kommissarie Mårtanberg, som nu åter befinner sig i "Vallbuhamn" på höstsemester, får hand om mordutredningen...
En riktig mysdeckare som utspelar sig i norra Bohuslän i området mellan Fjällbacka och Bullarebygden på den svenska sidan och Halden och Fredrikstad på den norska sidan. Läsaren får alla ledtrådar som behövs för att själv lösa gåtan och på sidan 103 återstår endast tre möjliga lösningar, varav en känns mindre trolig och en känns mera trolig. Helt säker på vilket av de tre alternativen som är rätt, går det dock ej att vara förrän man läst ytterligare något tiotal sidor. Absolut läsvärd om du gillar riktigt klassiska pusseldeckare, med stämningsfulla miljöskildringar och ett lagom mått av humor.
Huvudperson: Olle Mårtanberg, kommissarie
8 poäng (2011-10-16)