Lundström, Evert (1924-2004) & Lars Hesslind (1935-____)

Lundström, Evert & Hesslind, Lars, 1975, Uppdrag Pater Noster - en seglingsthriller

ISBN 91-0-040275-3

Förlag:
Bonniers (Stockholm)
Tryck:
Albert Bonniers boktryckeri 1975
Bindning:
Rygglimmad med hård pärm och skyddsomslag
Format:
142 x 218 x 26 mm
Omfång:
267 sidor
Omslag:
Bo Berling
Förlagets text:
För Morgan Lindberg, segelmakare och seglare i olympisk klass, var det rena drömerbjudandet: en svensk finansiär, Viking Kemi, ligger bakom ett bestut att bygga en svensk 12-meters R-jakt som utmanare till America’s Cup, världens hetast åtrådda seglartrofé. Tillsammans med eliten av nordiska seglare inbjuds han till träningsläger i Marstrand, under ledning av den legendariske rorsmannen och slavdrivaren Bill McKay. Månad efter månad svetsas seglargänget järnhårt samman i en äldre R-jakt medan den nya båten är under byggnad.
Året därpå är Viking Lady färdig, och den långa och krävande intrimningen av båt, segel och besättning kan börja. Viking Lady tycks motsvara alla förväntningar, men under inseglingsövningarna händer det saker som McKay och hans besättning till sist måste betrakta som sabotage. Efter ett svårt haveri i rykande storm verkar det som om deras farhågor besannats: det finns någon eller några som inte tänker sky några medel för att hindra Viking Lady från att vinnna cupen. Och, värst av allt: finns han – eller de – bland besättningen?
Så har man då kommit till Newport och den stora dagen randas. Två jämbördiga och topptrimmade besättningar är beredda att bjuda varandra strid på kniven. Om ingenting oförutsett inträffar...
Uppdrag Pater Noster, frukten av ett samarbete mellan göteborgs-författaren Evert Lundström och hans författarkollega, tävlingsseglaren Lars Hesslind, är en thriller i det stora formatet, i ovanlig och sällsynt stimulerande miljö, laddad med dramatik både på och utanför seglingsbanorna, saltstänkt och frisk, en bok som ligger lika väl till för seglingsentusiasten som för thrillerslukaren.