Ekholm, Jan-Olof (1931-____)

Ekholm, Jan-Olof, 1983, Ljuta kanal-döden [kriminalroman]
[230 s.] Statarpojken Benjamin Svensson emigrerar som 20-åring till Amerika. Efter 60 år återvänder han som 80-årig mångmiljonär och ärkereaktionär. Nu heter han Big Ben Swansonn och ska uppfylla en gammal pojkdröm, en resa på Göta Kanal. Han chartrar båten "Diana" och tar med hela släkten, både den amerikanska och den svenska grenen. Det dyker även upp två okända män, far och son, varav den äldre säger sig vara Big Ben Swansons oäkta son med pigan Tilda Karlsson. Med sig har han en bunt gamla brev som Benjamin Svensson skrivit till Tilda Karlsson från Amerika, och Big Ben Swanson accepterar fakta och är bara glad för att han fått en "ny" son. Under resan där alla tvingas vistast tillsammans på båten under den långsamma kanalfärden, kommer fler och fler spänningar upp till ytan. De flesta handlar givetvis om pengar och framtida arv. Innan de når Vänern har Big Ben Swanson gjort i stort sett hela släkten arvlös och två mordförsök samt ett självmordsförsök har begåtts. Det tredje mordförsöket lyckas...
Hela läsupplevelsen känns oengagerad och väldigt stereotyp, men slutet är lite överraskande, även om det går helt i stil med Big Ben Swansosns karaktär i övrigt. Spänningarna mellan "klanledaren" och översittaren Big Ben Swanson och den övriga släkten byggs upp undan för undan under resan på Göta Kanal, för att slutligen få sin uppösning när "Diana" lägger till i Göteborg.
Detta är definitivt inte någon av Jan-Olof Ekholms bästa kriminalromaner, och kan helt hoppas över av den som inte känner ett tvångsmässigt behov att läsa hela hans produktion.
Huvudperson(?): Rune Paulsson, kriminalkommissarie
4 poäng (2012-10-27)