Diesen, Christian (1948-____) & Härd, Ingemar (1947-____)

Diesen, Christian & Härd, Ingemar, 1991, Smutsigt hantverk - kriminell roman

ISBN 91-7029-076-8

Förlag:
Tre Böcker Förlag AB (Göteborg)
Tryck:
Vänersborgs Offset AB, Vänersborg 1991
Bindning:
Rygglimmad med hård illustrerad pärm och skyddsomslag
Format:
138 x 217 x 34 mm
Omfång:
363 sidor
Omslagsillustration:
Karin Milton

Förlagets text:
En knarkare och en överklasskvinna hittas döda på en byggarbetsplats i stadsdelen Haga. Mördade?
En betongarbetare på samma bygge upptäcker att ritningarna inte stämmer med verkligheten. Han får omedelbart sparken. Varför?
Ett rivningshotat hus i samma stadsdel brinner ner till grunden. Mordbrand?
Banken i kvarteret rånas. Av två norska fjällturister?
Polisen hittar trådar som leder djupt ner i porrträsket där en av de mer samvetslösa profitörerna är kommunalpampens son.
Spåren leder också uppåt. Upp till toppen av samhällspyramiden där byggjättens ledning inte skyr några som helst medel för att tillskansa sig Göteborgs mest åtråvärda mark.
Bakom den elegant putsade fasade döljer sig dock ett SMUTSIGT HANTVERK.

Ingredienserna finns där men likväl är thriller en otillräcklig benämning på SMUTSIGT HANTVERK. Polisroman, arbetarskildring, rövarhistoria. Ja, alla dessa kan appliceras på boken. Den halsbrytande intrigen ger det rätta anslaget. Språket är rappt och färgstarkt. Miljöerna doftar, oavsett om det är blåleran i det regnvåta byggschaktet eller det kromade stålet i direktionsrummet.

När kommissarie Melin på bedrägeriroteln får höra att Tonårs-Jesus som kollegorna på våldet nyss under oklara omständigheter tvingats släppa ur häktet även är inblandad i mordbranden på Landsvägsgatan, förstår han att han valt fel år att sluta röka. För hans bägge spårhundar, Jinsén & Karlsson, leder vittringen av Tonårs-Jesus tjacksvettiga persedlar direkt till Johan Lagerlöf, en ung man med milt uttryckt avvikande sexuella böjelser, förlorad son till kommunalpampen Göran Lagerlöf, s-märkt arkitekt, gör inte affären mindre känslig för Melin, eller snarare hans överordnade...
Tonårs-Jesus är en äkta gammal hippie, men varför minns han inte riktigt själv. Inte så att han tagit avstånd från flower power-idealen, men han har varit så påtänd sedan 1969 att han inte märkt att de försvunnit.
Patrik Lindberger är ännu inte medelålders och redan avdelningschef på den riksbyggande storentreprenören Värmländska Betong Gjuteriet, kända även som VBG eller Värmlänningarna. Han har utseende som en filmstjärna; villa, fru, älskarinna och en ny 760. Är det någon som är betrodd att leka med tändstickor, så är det Patrik. Får han bara fixat den här bagatellen med kvarteret Trumslagaren så...
Patriks fru Helena tycker inte det är så "bara" och misstänker maken för mordbrand. Hon får inte tala...
Jan-Erik Stenberg kallas förstås, med dubbel rätt, Janne Banan, men när Martin får honom att ta upp den kastade hammaren är det slut med bananerna. Martin i sin tur bor i våningen under Cecilia och hinner inte bli mer än förälskad förrän huset de bor i brinner ner.
Därmed kan jakten på Tonårs-Jesus börja. Men av jägarna är inte polisen den farligaste. Ett sån't jidder...