Edwardson, Åke (1953-____)

Edwardson, Åke, 1995, Till allt som varit dött - en kriminalroman [detektivroman]:
[289 s.] En tidig sommarmorgon hittas en välkädd affärsman sittande död på en bänk vid strandpromenaden, nära Nya Varvet i Göteborg. En lång kniv är körd rakt igenom hans kropp, bakifrån, och kniven skaft fixerat i bänkens ryggstöd så att han inte kan falla omkull. Samtidigt som mannen hittas blir både affärsmannens fru och Jonathan Wide överfallna och får sina lägenheter genomsökta. Redan tidigt i utredningen framkommer tecken på att affärsmannen varit inblandad i narkotikaaffärer...
En mycket välskriven kriminalroman, som har mera karaktär av polisroman än av detektivroman, med den f.d.polisen, numera privatdetektiven, Jonathan Wide i huvudrollen och hans f.d. kollegor i stora biroller. Läsaren får parallellt med utredningen, också följa brottslingarnas handlingar, även om det i slutändan ändå är Jonathan Wides arbete som avslöjar mördaren. De ledtrådar läsaren får, är få till antalet, men de räcker faktiskt till för att man ska få en skälig chans att i god tid ana det rätta sammanhanget.
Göteborgsmiljöerna är kärleksfullt skildrade med ett, delvis, nästan poetiskt språk och personbeskrivningarna är omsorgsfullt mänskliga, utan något överflöd av ovidkommande detaljer. Att boken dessutom innehåller några matrecept, som får det att vattnas i munnen, ger ju läsupplevelsen ytterligare ett extra mervärde.
Huvudperson: Jonathan Wide, privatdetektiv och f.d. polis
8 poäng (läst 2009-09-28)