Lorén, Albert (1945-____)

Lorén, Albert, 1998, Träffande likhet [kriminalroman]:
[283+2 s.] Skulptören Bink-Staffansson har fått i uppdrag att göra en skulptur av den nyligen avlidne affärsmannen Carl-Eric Perdahl. Som utgångspunkt får han några foton, som han först misstänker är tagna i någon av speglarna i Lustiga Huset på Liseberg. När han ber om fler foton, visar det sig att mannen verkligen såg ut så som han gjorde på de första bilderna. Bink-Staffanssons uppdrag består i princip i att göra "en ståtlig viking" av en liten, glosögd, flintskallig fetknopp med utstående öron, ett kort tunnt sträck under näsan i stället för läppar, utstående ögon placerade så långt isär att han mest liknade en torsk. Men det värsta av allt är hakan: stor, fyrkantig och så full av ojämnheter och missbildningar att det ser ut som om någon stoppat grus innanför skinnet. Uppdraget är en omöjlighet och tiden knapp. Då får han plötsligt, när han promenerar genom Kungsparken bakom Stora Teatern i Göteborg, syn på ett ensamt fyllo på en bänk. Fyllot är otroligt likt Carl-Eric Perdahl, men inte fullt så vanskapt. Med löfte om ett fett arvode och brännvin, lyckas han få fyllot med till sin ateljé, för att göra en gipsavgjutning av hans ansikte. Situationen (och skulpturen) är räddad!
Nägra dagar senare blir Freddy Larsson uppsökt på sin nystartade detektivbyrå, av Madeleine Persson, vars far har försvunnit. Madeleines far, Lennart Persson har precis ärvt 1'000'000 kronor efter sin tvillingbror Carl-Eric Perdahl, men det vet han inte ens om ännu, eftersom han är spårlöst borta. Freddy och hans vän Robin åtar sig uppdraget att let reda på Madeleines pappa. Till slut lyckas de spåra honom till skulptörens ateljé. Men där tycks alla spår upphöra. De börjar ana attt tvilingbroderns familj har vissa intresssen i att Madeleines pappa inte ska kunna kvittera ut sitt arv. Och det innebär i så fall att även Madeleines liv är i fara...
En kriminalroman i välkända Göteborgsmiljöer, skriven med ett rappt och humoristiskt språk som för tankarna till "klassisk engelsk mysdeckare". Då man redan på sidan 50 får följa mördarens tankar och får veta hans identitet, kan jag tyvärr inte klassa den här som en riktig detektivroman. Den bristen uppvägs dock gott och väl av det humoristiskt kryddade språket och de ofta elaka personbeskrivningarna, som ände ges med "glimten i ögat", vilka gör den här boken till ett rent nöje att läsa.
Efter publiceringen av "Träffande likhet" flyttade Alber Lorén utomlands och är numera bosatt i USA, så de övriga 3 titlar han annonserade för utgivning under 1998 och 1999 blev tyvärr aldrig utgivna på svenska. All hans senare produktion finns tyvärr endast utgiven på engelska. Detta är en stor förlust för alla svenska deckarentusiaster.
(Den enda anmärkning jag har på boken är att en ljuddämpare används på ett gevär, så att det bara säger "poff". Ljuddämpare fungera på pistoler p.g.a. att kulans utgångshastighet är under ljudhastigheten. En gevärskula har en utgångshastighet som ligger över ljudhastigheten och ger därmed upphov till en ljudbang, som ingen ljuddämpare kan ta bort. Att använda ljuddämpare på ett gevär kan endast hjälpa till genom att göra ljudkällan svårare att lokalisera.)
Huvudpersoner: Freddy Larsson, privatdetektiv och diversehandlare & Robin Webster, lärare
8 poäng (läst 2012-05-30)