Westerberg, Sven (1945-___)

Westerberg, Sven, 1999, Guds fruktansvärda frånvaro - kriminalroman [detektivroman]:
[289 s.] Docenten i slaviska språk, Bert Malmström, som vi lärde känna i "Skuggan av Vasa högre allmänna läroverk" hittas skjuten i sin villa i Sävedalen. I rummet sitter en av hans studenter, Robert, psykotisk och med pistolen i handen. För polisen är fallet solklart. De har ju tagit mördaren på bar gärning. Robert hamnar på rättspsykiatriska kliniken för utredning. Då den psykiatriker som har hand om Roberts fall försvinner spårlöst, får Hanna Skogholm ta över utredningen. Robert har inga minnen av vad som hände den kvällen i Malmströms villa, men vissa av hans minnesfragment från tiden före mordet, tillsammans med anteckningar i hennes företrädares dagbok, gör att Hanna börjar tivivla på att Robert verkligen är skyldig...
Bokens titel leder direkt tankarna till uttrycket "Guds fruktansvärda närvaro" på sidan 81 i Skuggan av Vasa högre allmänna läroverk och mycket riktigt så återkommer både Bert Malmström (mordoffret) och hans fästmö Bente West i den här boken, där även Lennart Brask (pensionerad chef för underrättelsetjänsten) återkommer i en liten biroll.
Sven Westerberg har här överträffat sig själv och sin ständigt höga och jämna kvalitet. Här når han en nivå som nästan är värd 11 poäng på en 10-poängskala, när han väver en djup psykologisk intrig kring ett till synes lättlöst mord, samtidigt som han bl.a. genom Brask i en liten biroll, låter delar av handlingen bottna i en tidigare kriminalroman, där uttrycket "Guds fruktansvärda frånvaro" förekommer i texten. Handlingen utspelar sig i Partille och Göteborg, samt i Halland. Varför jag valt att klassa denna bok som detektivroman, trots att man som läsare inte har någon reell chans att lösa gåtan, kommer du säkert att förstå när du läser boken. (Det enda jag kan anmärka på är att Hanna Skogholm i slutet av boken handlar mycket dumdristigt, trots att hon tidigare i boken konstaterat att hennes kollega Anne-Marie försvann, för att hon närmade sig mördaren på egen hand.)
Att Sven Westerberg dessutom är än av de få verkligt bildade kriminalförfattare, som vårt land kan uppvisa, gör att det alltid är en riktig njutning att läsa hans böcker.
Huvudperson: Hanna Skogholm, överläkare i rättspsykiatri (& Lennart Brask, pensionerad chef för underrättelsetjänsten, i en biroll)
10 poäng (2010-06-05)