Nordlund, Olof (1939-____)

Nordlund, Olof, 2000, Ondskans genetik - polisroman [kriminalroman]:
Synnerligen dåligt limmad! Boken faller isär när den blivit läst några få gånger.
[224 s.] En pensionerad militär vapentekniker dör när hans bil sprängs i närhetan av Limmared i Västergötland... Ett manslik hittas flytande i Themsen i London... En livstidsdömd mördare, som ska vittna mot maffian, dödas på säkerhetsavdelningen i Dartmoorfängelset i sydvästra England. Någon sköt, med hjälp av ett svenskt granatgevär och ett mörkersikte, in en granat i hans cell... Tore Bergs kollega Steffen hotas för att ta tillbaka ett vittnesmål i en hovrättsförhandling... I en vereranbil, som han köpt, hittar Tore Berg en Norsk-Engelsk ordbok som har använts för att koda hemliga meddelanden under kriget... En av försvarets helikoptrar på räddningsuppdrag, upptäcker smugglare som lastar om gods ute till havs... En tonårspojke i Biskopsgården blir misshandlad för att han är ihop med en judisk flicka... En ungdomsliga rånar butiker i Göteborg... En man grips för mordbrand i Skepplanda... Ett lik från 2:a världskriget hittas inmurat under en lada i Dalsland... Stulen verkstadsutrustning hittas i ett garage i Gamlestaden... I ett skyddsrum i Vidkärr hittas ett stort upplag av vapen och sprängämnen, stulna från svenska militärförråd... En man har blivit "korsfäst", uppspikad på en logdörr norr om Kungälv, kastrerad och slutligen avrättad med en yxa i pannan... Någon försöker beskjuta en fångtransport utanför tingsrätten, med ett granatgevär... Och allt detta hänger ihop med tre generationer av samma tyska familj, som avancerat från Gestapo, via Stasi och KGB till maffialedare.
Den här röran utspelar sig huvudsakligen i Göteborg och Västsverige, och det enda positiva jag kan säga om boken är att den innehåller många fina miljöskildringar från Göteborg, samt även några fina teckningar av Göteborgsmiljöer. Liksom i den föregående boken får läsaren, redan i början, veta vilka som är skurkarna, vilket förtar all spänning.
Personregistret omfattar 123 namn och upptar 12 sidor i början av boken! Antagligen är det bara med för att göra boken lite tjockare...
Huvudperson: Tore Berg, kriminalkommissarie
4 poäng (läst 2009-09-05)