Wallander, Ann (1953-____)

Wallander, Ann, 2000, Lindholmsmorden - "i den vita dödens spektrum" [detektivroman]:
[181 s.] Den illa omtyckta rektorn, på (den fiktiva) "Skatbergets Språkhögskola" i Göteborg, hittas en morgon mördad på sitt rum. Mördaren är med all sannolikhet någon i skolans personal, av vilka flera har haft, mer eller mindre goda skäl att önska livet ur henne. Tiden går och polisens arbete leder inte till något resultat. Ingela Strand, sekreterare på engelskainstitutionen, som redan från början visat tendenser till att leka detektiv, lyckas genom det kvinnliga sekreterarnätverk hon är med i och genom sin dumdristiga nyfikenhet, få fram ledtrådar som inte polisen hittat...
Intrigen är mycket väl upplagd, men det är ganska snålt med ledtrådar, för den som själv vill lösa gåtan. Den avgörande ledtråden kommer inte förrän två sidor innan mördaren avslöjas. Dessutom läggs många villospår ut och spänningen hålls angenämt fräsh, igenom hela boken. Miljöbeskrivningarna är ganska knapphändiga, förutom när det gäller skolans närområde.
En dålig (och delvis direkt felaktig) svenska, som man möjligen kan förvänta sig finna på en "blogg", snarare än vad som brukar tryckas i böcker, sänker dock hela läsupplevelsen. Hade inte författarens födelseår och födelseort stått på baksidan av boken, så hade jag trott att de första 2/3 av boken skrivits av en högstadieelev, som sovit under svenskalektionerna, eller av en person som inte har haft svenska som ursprungligt modersmål. I den sista 1/3 av boken är svenskan bättre, men den innehåller i stället desto fler stavfel. Ansvaret för att de språkliga bristerna inte åtgärdats, ligger dock främst på förlagsredaktören och korrekturläsaren, som inte har gjort sina respektive jobb.
Huvudpersoner: Ingela Strand, sekreterare & Kenneth Sundqvist, kommissarie
7 poäng (läst 2009-02-28)