Dahlman, Göran (1946-____)

Dahlman, Göran, 2002, Augustiljung - thriller [detektivroman]:
[188 s.] Jonas Carlberg har tidigare inte varit intresserad av något fastare eller långvarigare förhållande, men efter han träffade Jessica på puben en kväll gick allt väldigt fort och hon flyttade hem till honom nästan direkt. Allt är underbart, för första gången är han kär på riktigt och det är tillsammans med Jessica han vill tillbringa resten av livet. Som ett led i juridikstuderna har Jonas just börjat på en praktikplats hos polisen. Men en dag när han kommer hem från polishuset, finner han Jessica kaftigt blödande, med en vass kökskniv i högerhanden och flera djupa skärsår i vänsterarmen, på väg in i medvetslöshet. Ett allvarligt avsett självmordsförsök. När Jessica senare vaknar upp på sjukhuset, vägrar hon berätta om orsaken och förbjuder Jonas att ens ta upp ämnet. Utan att meddela Jonas försvinner Jessica från sjukhuset, innan hon blivit utskriven. Det visar sig dessutom att polisen misstänker Jonas för det inträffade...
Handlingen utspelar sig i Göteborg och i trakterna kring Uddevalla och Ljungskile. Även om författaren kallar boken "thriller" så är det här en fullvärdig pusseldeckare, som dessutom är svår att lägga ifrån sig när man börjat läsa. Lösningen på gåtan kan man börja ana sig till ganska tidigt, men det är länge två alternativa lösningar som är möjliga och det var först på sidan 120 som jag var ganska säker på den slutliga lösningen. Men eftersom det, rent psykologiskt, fortfarande är öppet för två (eller t.o.m tre) lösningar, så får läsaren ingen absolut visshet förrän i det sista kapitlet.
Om man sedan, när man läser epilogen på sidorna 187-188, tänker på vad som stod på sidorna 19 och 102, så lämnar boken ändå efter sig ett litet "?", men det har ju inte alls med själva gåtan att göra.
Huvudperson: Jonas Carlberg, juridikstuderande
8 poäng (läst 2009-08-10)