Läckberg, Camilla (1974-____)

Läckberg, Camilla, 2004, Predikanten [detektivroman]:
[317 s.] Ett naket kvinnolik hittas, liggande på en filt, i Kungsklyftan i Fjällbacka. När polisens tekniker avlägsnar liket och filten, finner de skeletten av från ytterligare två kvinnor. Två kvinnor, som varit försvunna i 24 år. Samtliga tre har frakturer på ben, armar, fingrar och tår. Skador som har tillfogats under en längre tid och delvis har hunnit börja läka, innan kvinnorna slutligen dödats genom strypning. Patrik Hedström får, tillsammans med sina kollegor på Tanumshede polisstation, ansvaret för utredningen av de makabra morden...
Väldigt många ord, kring en intrig som är helt genomskinlig redan på sidan 138 (även om det dröjde ungefär till sidan 150 innan jag lagt färdigt pusslet). DNA-spår från sperma och en person som fått benmärgstransplantation skriker ju ut lösningen, samtidigt som de ständiga återblickarna till de första två mordoffrens sista dagar, sommaren 1979, och deras dödssätt "sätter upp löpsedlar" om motivet, rakt igenom hela boken. Att dessutom behöva ha två mördare och en dråpare, för att sy ihop det hela på slutet, är knappt ens värt en kommntar.
Den här boken kunde ha varit riktigt bra och spännande, om återblickarna till 1979 hade uteslutits (de innehåller ju endast information som ingen nu levande kan ha tillgång till och hör därför inte alls till utredningsmaterialet) och om ledtråden med leukemi och benmärgstransplantation hade placerats ut lika diskret som den om den 2:a mördarens återfall i cancer (i stället för att "skrikas ut" flera gånger). Nu blev de sista 167 sidorna endast en transportsträcka fram till att den redan uppenbara lösningen skulle bekräftas.
Huvudpersoner: Patrik Hedström, polis & Erica Falck, författare
5 poäng (2010-08-06)