Zeffer, Anna (1969-_____)

Zeffer, Anna, 2004, Konsekvenser - en kriminalroman [detektivroman]:
[216 s.] En okänd mördare tänder eld på en villa i Billdal, söder om Göteborg, efter att först ha slagit ihjäl de båda personer som sov i huset. Den nedbrända villan tillhör en professor på zoologiska institutionen (här maskerad som "morfologiska" institutionen, men belägen på samma plats). De svårt förbrända liken efter professorns fru och tonåriga son hittas, i de nedbrunna resterna av villan. De tydliga spåren leder polisen till en av professorns kvinnliga doktorander, som blir anhållen för dubbelmordet...
Detta är upptakten till en mycket välskriven detektivroman i en göteborgsk universitetsmiljö, där författaren har god inblick i både forskning och undervisning, efter att själv ha doktorerat i zoologisk morfologi 2002. Författaren levererar en bra intrig, invävd i en intressant miljö och gör detta i ett så perfekt tempo, att spänningen hela tiden hålls uppe, utan att någon gång låta händelserna driva iväg. Samtidigt som man får lagom många pusselbitar, för att själv ha en rimlig chans att lösa gåtan, så förväntar man sig hela tiden att något "otrevligt" ska hända någon av huvudpersonerna.
(Något som jag särskilt uppskattar med den här boken, är att det är 216 tätskrivna sidor i ett behändigt format, och inte som i många andra nyare deckare, det dubbla antalet sidor med gles och stor stil i ett format som man knappt får plats med i bokhyllan.)
Huvudpersoner: Marcus Eriksson, doktorand & Sara Torstensson, doktorand
8 poäng (läst 2009-03-02)