Zeffer, Anna (1969-_____)

Zeffer, Anna, 2004, Konsekvenser - kriminalroman

ISBN 91-975264-0-1

Förlag:
Zoeco Bokförlag (______)
Tryck:
Book-on-Demand, Visby 2004
Bindning:
rygglimmad med mjuka pärmar (pappersband)
Format:
129 x 219 x 14 mm
Omfång:
216 sidor
Omslagsfoto:
Anna Zeffer

Förlagets text:
"Tänderna skramlade i påsen i fickan. Ett ögonblick lyste underbenen och underarmarna vita vid fotändan innan huden färgades svart och sprack upp. Det var dags för den andre."
Marcus är doktorand på Morfologiska Institutionen och när han kom till jobbet på fredagsmorgonen möttes han av två fruktansvärda nyheter. Hans handledares hustru och son har under natten brunnit inne i en våldsam villabrand. Dessutom misstänks hans kollega Sara vara den som startat branden. Sara är mer än en kollega för honom och han vill inte tro att hon kan vara skyldig. Marcus bestämmer sig för att hjälpa Sara att leta reda på den verkliga mördaren. Men är Sara så oskyldig som hon verkar...?Romanen utspelar sig i Göteborg under den turbulenta månaden september 2001 där terrordåden i New York och Washington påverkar vardagen för några människor i Göteborg. Boken inleds med en målande beskrivning av en mordbrand och ett brott som framstår som en galnings verk. Man får följa huvudpersonen såväl privat som på jobbet under drygt en veckas tid. Romanen bjuder på några oväntade vändningar som är svåra att förutspå.
Förutom kriminalhistorien ger romanen en inblick i vardagen för några forskare inom ämnesområdet Zoologisk Morfologi. Utan floskler och snobberi skildras vardagen för doktoranderna på institutionen tillsammans med den undervisning som också bedrivs på Universitetet. På ett underhållande sätt får läsaren insikt i forskningspolitikens effekter för dagens naturvetenskapliga forskning, vilken författaren är väl insatt i.
Zeffers främsta styrkor ligger i hennes realistiska vardagsbeskrivningar samt hennes nakna stil. Bristen på klichéartade allegorier är uppfriskande och föder känslan av att huvudpersonen faktiskt skulle kunna vara din närmaste granne!