Brohed, Lennart (1940-____)

Brohed, Lennart, 2005, Kol & koks AB - i parti och minut till lägsta dagspriser - en Göran-Persson-deckare [kriminalroman]:
[304 s.] När några arbetare gräver i trädgården till Curmans villor i Lysekil, finner de ett skelett med rester av förmultnade mjukdelar. Det visar sig vara kvarlevorna av Fritjof Botlund, bokhållare på Kol & Koks AB, som försvann två år tidigare. Då även hans båt försvunnit, antog man att han gått till botten med sin båt i hårt väder. Nu visar det sig att han blivit skjuten i huvudet med ett finkalibrigt vapen...
En välskriven polisroman som utspelar sig i Lysekil, och delvis även i Göteborg, under vintern 1934-1935. Författaren ger inte läsaren någon chans att lösa gåtan före poliserna (även om man lätt kan rikta misstankarna åt rätt håll), så den kan knappast räknas som detektivroman. Miljöbeskrivningarna är utförliga och det sociala engagemanget ger en extra dimension åt boken. Den är betydligt bättre än de två föregående böckerna, där Monika Brohed var medförfattare.
Huvudperson: Göran Persson, överkonstapel
7 poäng (2010-05-02)