Felldin, Ruth (1936-____)

Felldin, Ruth, 2005, Delar till salu [kriminalroman]
[243 s.] Malin, som i bokens inledning är läkarstuderande på sjukhuset i den stora västkuststaden (=Göteborg), observerar hur två manliga läkare, Max och Helge, vid en fetmaoperation av en kvinna, även avlägsnar ena njuren och en bit av levern. Då Malin tittar i kvinnans journaler, finns inget antecknat om någon organdonation. Senare, när Malin är färdigutbildad och påbörjar sin AT-tjänstgöring på en vårdcentral i ett kustsamhälle söder om Göteborg, stöter hon åter på Max och Helge, som hyr en villa i samhällets utkant, väl bevakad av tre stora hundar. Mystiska saker verkar hända i villan om nätterna och ibland landar ett sjöflygplan i båthamnen och hämtar väskor från Max och Helge. När Malin, för att stilla sin nyfikenhet, börjar spionera på Max och Helge, inser hon att de plockar upp prostituerade och för dem till villan, där de drogar dem och plockar ut alla organ som går att sälja...
Handlingen inleds i Göteborg och fortsätter i kustsamhället "Vårviken" söder om Göteborg, för att sedan inför upplösningen återvända till Göteborg. Eftersom man redan från bokens början känner till vilka som är skurkarna, tappar boken alla former av spänning redan innan man läst 12% av boken och därefter är den så förutsägbar, att de återstående sidorna innan slutet känns som en ren transportsträcka. Dessutom är boken skriven med ett ganska naivt språk, och tydliga brister i kunskapen om många samhällsfunktioner visar sig i texten. Bl.a. att Malin går in till en låssmed och köper dyrkar (något som knappast någon seriös låssmed skulle sälja till en främmande person), polisen söker i "Göteborgs Tidningsarkiv", där tydligen alla göteborgstidningar ska finnas arkiverade (de borde rimligtvis sökt igenom Universitetsbibliotekets arkiv om de letade efter äldre tidningar eller möjligen på respektive tidning om de möjligen har arkiverat alla äldre nummer av sina tidningar). Dessutom förekommer en hel del konstiga meningsbyggnader, stavfel och rent felaktiga ord, t.ex. sågsvans (=fogsvans, som är en typ av såg).
Huvudpersoner: Huvudpersoner: Malin Eklund, nybliven läkare ; Viktor Troedsson, polis (chef) & Tore Hallvarsson, polis (underordnad)
4 poäng (läst 2014-07-06)