Edwardson, Åke (1953-____)

Edwardson, Åke, 2007, Nästan död man - en spänningsroman med Erik Winter [kriminalroman]:
[511 + 1 s.] På Älvsborgsbron hittas en bil övergiven mitt i natten. Dörrarna är öppna och motorn igång. I förarsätets ryggstöd sitter en kula från en Tokarev-pistol, men det finns inga blodspår i bilen. En författare som hyr ett hus i Lunden blir beskjuten. Kulorna visar sig komma från samma pistol. Sedan hittas författarens granne ihjälskuten i en bil i garaget under Pedagogen i centrala Göteborg. Även dessa kulor visar sig komma från samma pistol. Men på något sätt tycks alla händelser kretsa kring en flicka som försvann spårlöst för över 30 år sedan...
En kraftigt överarbetad historia, som nästan känns som en parodi på den första romanen om Erik Winter "Dans med en ängel". Intrigen är lagd i för många skikt och berättelsen hoppar mellan de inblandade personerna, i så korta och sönderhackade avsnitt att det förstör hela läsupplevelsen. Samtidigt har alla poliserna allvarliga privata relationsproblem, som upptar en alltför stor del av handlingen. Och i slutscenen klarar Erik Winter livhanken endast genom att skurken får ett migränanfall och en rivaliserande gangster ingriper.
Den största behållningen av den här boken, var faktiskt receptet på grillad bergtunga, på sidan 157. Jag har redan provat det och det är garanterat delikat (drick gärna en bra mogen champagne till, i stället för gewurztraminer).
Huvudperson: Erik Winter, kriminalkommissarie
7 poäng (2010-08-10)