Finsnes-Jemsby, Gry (1943-____)

Finsnes-Jemsby, Gry, 2008, Neptuns död [kriminalroman]
[347 s.] En regnig natt på Orust kör Leif Gråstad av vägen mellan Ellös och Mollösund, i närheten av "Sandviken" (i verkligheten finns ett Sandvik, men inget "Sandviken" utefter den vägen), på väg hem till sin fru efter att han har arbetat sent. En annan bilist ser singelolyckan och stannar för att hjälpa till. Personen släpar Leif till sin bil för att köra honom till sjukhus, men när Leif väl ligger i baksätet på bilen är allt hopp ute, det finns ingen puls längre. Personen tar i stället med Leifs kropp hem och styckar den för att grilla köttet. Några dagar senare hittar Michael Persson, som har sommarstuga nära Sandviken, ett avhugget finger som någon har tuggat på. Cirka en vecka efter Leifs försvinnande, försvinner en 10-årig pojke med Downs syndrom, en tidig morgon när han gått ner till stranden innan hans föräldrar har vaknat. Polishundarna kan inte finna några färska och givande spår efter honom, förutom de som slutar vid stranden. Han måste ha plockats upp av en båt i den grunda viken. Någon av personerna som bor i villorna runt "Sandviken" är troligen den skyldiga...
Detta är en kriminalroman som utspelar sig i "Sandviken" nära Mollösund på Orust. Eftersom man hela tiden får följa galningens/mördarens tankar, förstör det hela nöjet för den som gillar att själv söka lösningen på gåtan. Visserligen får man bl.a. på sidorna 94, 140, 177 och 197 ledtrådar som pekar på en viss sannolik lösning, men villospåren är så många att det är omöjligt att med säkerhet utpeka den skyldiga (jag anade visserligen lösningen efter dessa ledtrådar, men på väldigt osäkra grunder). I boken löser polisen gåtan med hjälp av Michael Persson (som också var med i Lik i Seglet, 2006) och hans "sjätte sinne", vilket ju känns lite mindre seriöst. Den nya gåta som uppstår då mördarena avslöjas och försvinner spårlöst, löser också Michael Persson, men av en ren slump.
En grov faktamiss är att på sidan 74 tänker läkaren Ewa Pontin angående en pokje med Down syndrom att hans utseendet "talade tydligt för att det fattades kromosomer". Downs syndrom beror faktiskt på en Trisomi-21 (alltså en extra kopia av kromosom nr 21). Alla personer med Downs syndrom har alltså en kromosom förmycket, vilket ju en läkare borde veta. Boken var dessutom dåligt korrekturläst och det fanns minst 5 stavfel och lika många falla av konstig ordföljd/saknade ord i meningarna.
Huvudpersoner: Michael Persson, lärare; Lena Wedell, kriminalinspektör & Pål Kleven, kriminalinspektör
6 poäng (läst 2012-06-18)