Almström, Rolf (1961-____)

Almström, Rolf, 2009, Svart Arbete - roman [göteborgsroman i kriminalgenrens utkanter]
[306+9+2 s.] En svart roman som utspelar sig bland utslagna kring Frölunda Torg i Göteborg. Människor som p.g.a. missbruksproblem och/eller dålig självkänsla hamnat utanför samhället på olika sätt och ändå vägrar att ta emot bidrag. Enda möjligheten till försörjning är tillfälliga svartjobb på byggen, främst utrivning av hus inför renoveringar. Jobb där normala spelregler, som anställningstrygghet och försäkringar, inte existerar. All betalning sker kontant utan kvitto. Danny, som till slut får en förmansliknande position, med ansvar för att samla ihop gubbarna och köra ut dem till arbetsplatserna, ha koll på arbetstiderna och köra tillbaka gubbarna till torget efter arbetsdagen, har också ansvaret för löneutbetalningarna. En fredag blir han bestulen på hela lönekassan och tjuven måste vara någon i hans bekantskapskrets. Detta är dock en värld där man inte ringer polisen för att anmäla en stöld. Dannys uppdragsgivare har sina egna metoder att skipa rättvisa...
En annorlunda roman, lite i kriminalgenrens utkanter. Här sker morden i de sista kapitlen och hela den föregående handlingen består av det som leder fram till det oundvikliga(?) slutet. Men vem som egentligen mördade "direktören" vet vi fortfarande inte när boken slutar, mitt i ett polisförhör.
OBS! Den som inte är född och uppvuxen i Göteborg, bör studera ordlistan i slutet först, för att ha en rimlig chans att förstå handlingen.
Huvudperson: Danny Nilsson, arbetslös byggjobbare
8 poäng (2010-08-23)