Bergman, Jonas (1973-____)

Bergman, Jonas, 2010, Utredarna [detektivroman]
[280+2 s.] Lisa Palm, civilanställd utredare på Göteborgspolisen, håller på att gå igenom SMS på ett SIM-kort från en beslagtagen mobiltelefon. Ärendet gäller trakasserier och hot mot Mila, en 17-årig tjej, från en före detta pojkvän. Vid ett förhör med Mila, då hennes pappa är närvarande, får Lisa en känsla av att hon döljer något. Lisa ber att få kopiera SIM-kortet från Milas telefon också. Alla hotfulla SMS från Simon till Mila finns i inkorgen, men i utkorgen är alla meddelanden från Mila till Simon raderade. Som IT-expert lyckas Lisa återskapa fragment av den raderade informationen.
Johan Fors upptäcker att hans syster Jenny, som är hjärnskadad efter en olycka, har blivit bestulen på 50'000 kronor som i omgångar tagits ut från hennes bankkonto. Ytterligare ett lågprioriterat ärende som en av de "riktiga" poliserna lämpar över på Lisa. De civila utredarna, som de flesta av de "riktiga" poliserna ser ned på, samarbetar dock bra inbördes och de bestämmer sig för att lösa brotten på egen hand, eftersom de inte får något stöd uppifrån. Deras lite okonventionella metoder visar sig vara effektiva, men får allvarliga konsekvenser, som de själva inte förutsett. Snart är Lisa och hennes civila kollegor insyltade inågot som verkligen är blodigt allvar...
Fina miljöbeskrivningar från mitt älskade Göteborg, samt från Halmstad och från campingen på Resö söder om Strömstad. När jag började läsa den här boken uppfattade jag den som en lite annorlunda "kriminalroman", men innan jag kommit fram till slutet insåg jag att det faktiskt var en pusseldeckare som jag hade i handen. Många av slutsatserna presenteras ofta av Lisa och henne kollegor nästan i direkt samband med att man får ledtrådarna. Som läsare har man dock möjlighet att ligga lite före utredarna med sina misstankar om de olika gåtornas lösningar och samband. Dessutom visar det sig mot slutet av boken att det redan från strax efter sidan 100 har funnits en gåta, som läsaren har haft goda förutsättningar att lösa, eftersom polisen och de civila utredarna hela tiden har arbetat efter ett villospår. Därmed måste den här boken klassas som en fullvärdig pusseldeckare. Boken är mycket läsvärd och skriven med ett vårdat språk och är väl korrekturläst.
Den här boken har lagt en grund som det går att bygga en hel serie på med samma huvudpersoner. Jag hoppas verkligen att det snart kommer en uppföljare.
Huvudpersoner: Lisa Palm, civilanställd utredare vid polisen; Sebastian "Greven" von Thurn & Filip Hanell, polisinspektör
8 poäng (läst 2012-06-24)