Rosman, Ann (1973-____)

Rosman, Ann, 2010 - Själakistan

ISBN 978-91-7351-655-6

Förlag:
Damm Förlag (Malmö)
Tryck:
ScandBook AB, Falun
Bindning:
Rygglimmad med hård pärm och skyddsomslag
Format:
146 x 211 x 32 mm
Omfång:
409+7 sidor
Omslag:
Nina Leino

Förlagets text:
En sensommardag nära Carlstens fästning i Marstrand gör en besökande skolklass en hemsk upptäckt. Liket efter en kvinna i medeltida kläder och utan huvud påträffas vid den gamla Offerstenen. Strax därefter får fru Wilson sitt livs chock när hon får syn på ett kvinnohuvud i sin trädgård, högst upp på en ställning med rosor och luktärter.
Kriminalinspektör Karin Adler vid Göteborgspolisen blir informerad om fyndet av kollegan Robert medan hon njuter av sin sista semesterdag. Hon har separerat från sambon Göran och bor nu ombord på sin båt i Marstrand.
Kvinnan vid Offerstenen visar sig ha tillhört en grupp medeltidslajvare vid den avsides belägna Sankt Eriks park på Marstrandsön. Att man har att göra med en mycket kyligt kalkylerande gärningsman står klart när den rättsmedicinska undersökningen slår fast att den huvudlösa kroppen inte hör ihop med det påträffade huvudet.
Karin och kollegorna Folke och Robban befarar nu att det kan finnas fler offer, och ganska snart får de via polisen i Trollhättan upplysningar om ännu ett makabert fynd. En kvinnokropp utan huvud, styckad. I närheten av en grupp lajvare. DNA-prover visar dessutom att de båda kvinnorna med all sannolikhet är systrar.

"Så hon var bunden när hon drunknade?" frågade Karin.
"Ja, det vågar jag påstå. Bunden korsvis."
"Korsvis, hur menar du då?"
"Att vänster handled bundits ihop med höger vrist och tvärt om. Får det dig att tänka på något särskilt?" En finurlig ton hade smugit sig in i Margaretas röst.
Karin funderade.
"Du sa att det var två typer av märken. Hur såg de andra ut?"
"Märken efter båtshaken i båthuset."
"Så hon var bunden och hade märken på kroppen som tillfogats av båtshaken", sa Karin.
"Ja, det stämmer."
Karin försökte låta bli att se bilden framför sig.
"Hur tolkar du det?" sa hon tyst.
"Flötad. Jag tror att hon blev flötad, precis som då man gjorde vattenprovet med häxorna förr."