Gustavsdotter, Maria (1948-____)

Gustavsdotter, Maria, 2011, Flickan på kyrkogården - roman [detektivroman?]
[298 + 1 (litteraturlista) + 3 (reklam) s.] Uddevalla i juni 1824. Aurora Ekblad och hennes kusin Cordelia Winberg är, till fots, på väg till Gustafsberg, där Cordelias väninna Sophie Björk befinner sig, tillsammans med sin mamma och sin bror, för att dricka brunn. När de stannar vid kyrkogården för att vila, får de syn på en man och en kvinna i ett buskage i bortre änden av kyrkogården, nära fattighuset. Av finkänslighet vill de inte se vad de sysslar med. Eftersom Cordelia ska sova över på Gustafsberg, hos Sophie och hennes familj, går Aurora tillbaka ensam. När hon kommer till kyrkogården, går hon in på den och tittar. När hon kommer fram till buskaget, finner hon en död och våldtagen flicka. Flickan kan inte vara mer än i 12-årsåsldern. Jämte kroppen finns några konstiga märken i jorden...
En detektivroman(?) med tredubbla bottnar (eller snarare fyrdubbla intriger), där huvudpersonen Aurora Ekblad mest genom en slump lyckas avslöja en mördare, men genom lite eget detektivarbete lyckas avslöja ett gäng Gustavianer, vilka ville störta Karl XIV Johan, för att återinsätta ätten Wasa på den svenska tronen (läs gärna även "Strand, Hjalmar, 1893-1894, Prins Gustafs kärleksäfventyr eller Hofmysterier", om denna konspiration intresserar dig). Dessutom lyckas stadsfiskal Carlén sätta fast en annan mördare. Och som en extra krydda förekommer även en stöld, som ej har med de övriga intrigerna att göra.
På sidan 232 förekommer dock grov en anakronism: "Jag knyter en penningpung åt Valentin. Den ska han ha med sig i Norge. Det är två delar, han kan ha svenska kronor i den ena delen och norska i den andra.". År 1824 använde varken Sverige eller Norge kronan som valuta, utan riksdalern som silvermynt ock dukaten som guldmynt. Kronan infördens inte förrän 1873, i samband med den Nordiska valutaunionen, där även Danmark ingick.
Huvudpersoner: Aurora Ekblad, mamsell ; Axel Carlén, stadsfiskal & Hermansson, tingsnotarie
5 poäng (läst 2014-10-22)