Vennersten, Hans (1945-____) & Sigurd, Jan (1955-____)

Vennersten, Hans & Sigurd, Jan, 2011, Sanningens pris - en kriminalroman [detektivroman]
[___ s.] (I en prolog inleds handlingen med att den argentinska flaggan reses på Falklandsöarna, den 2 april 1982.)
Den sista dagen i oktober, när en kyrkoherde är ute på en kvällspromenad i Vargerg, med sin terrier Quintug, försvinner hunden in på damernas nakenbad och vägrar komma tillbaka. Kykoherden beger sig in på damernas nakenbad, som är tomt vid denna tiden, och finner hunden gnyende vid liket av en död man under en björk. Det visar sig att den döde är en journalist, som dödats med ett karateslag i nacken, något som verkar vara professionellt gjort. Kriminalinspektör Leo Colbjörnsen och hans två kriminaliassistenter, Adam och Eva, får hand om fallet. Senare visar det sig att ett identiskt mord har blivit begånget samtidigt i England...
En riktig pusselddeckare, där handlingen huvudsakligen utspelar sig i Varberg, men även till viss del i Göteborg och Ronneby. Miljöskildringarna är fina och läsaren får en liten dos ledtrådar utportionerade, samt åtminstone ett lurigt villospår, men de övriga villospåren är lite för uppenbara. Efter c:a 70% av boken var jag nästan helt säker på vem som var mördaren. En misstanke som också skulle visa sig vara riktigt på slutet.
Några grova sakfel måste dock påpekas:
1. "Rosenrot används mot stress, det tillverkas av roten på en ros" - Rosenrot (Rhodiola rosea, tidigare Sedum rosea) tillhör familjen Crassulaceae, d.v.s. Fetbladsväxter, samma familj som alla Fetknoppsarter (släktet Sedum).
2. "Te från Himalayas sluttningar och Ceylons fält" - Te odlas i Sri Lanka (Ceylon) på hög höjd, där tyvärr allt mer av de artrika och outforskade bergsregnskogarna skövlas för att utöka teodlingarna. (Jag har själv varit i Sri Lanka flera gånger under 1970-talet och samlat insekter, och då upptäkt många för vetenskapen okända arter. När jag under 1990-talet återvände till samma platser för att samla in mera material, eftersom man helst inte ska beskriva en ny art och ge den ett latinskt namn om man bara har exemplar av ena könet, utan helst ska ha både honor och hanar representerade, så kunde jag konstatera att de bergsregnskogar där jag gjort de intressanta fynden på 1970-talet, nu på 1990-talet var skövlade, och i stället för bergsregnskogar var det teplantager på de bergssluttningarna.) M.a.o. te odlas inte på några fält i Ceylon, utan på ganska hög altitiud på sluttningar som terasserats.
Dessa faktafel gör att boken nu får en poäng mindre än den annars skulle fått.
Huvudpersoner: "Leo" Colbjörnsen, kriminalinspektör ; Eva Hjort, kriminalassistent & Adam Abromovitj, kriminalassistent)
7 poäng (läst 2014-07-21)