Olsson, Sune E. (____-____)

Olsson, Sune E., 2012, Mordet i Risveden [kriminalroman]
[260 s.] VARNING! Läs inte den här boken före "Granne med Lyckan". Hela första kapitlet utgör en resumé av de viktigaste händelserna från den föregående boken. Dessutom portioneras större delan av handlingen från "Granne med Lyckan" ut, i form av återblickar, genom hela den här boken. Läs böckerna i rätt ordning för att få största möjliga behållning av dem!
Torsten Hellberg, en affärsman med ett förflutet i begagnade-bil-branchen, lever efter mottot "skam till karl som dör utan fiender". Han bedrar sin hustru öppet, kommer hem och doftar parfym och i bilen ligger fittdoftande trosor. Han lurar sina bekanta i ekonomiska affärer. Torsten har skaffat sig många fiender. En dag kommer en besökare till Torsten Hellbergs gård i Risveden, nordnordost om Göteborg. Personen vill tala med Torstens hustru, men Torsten blir rasande och tänker "banka skiten ur" besökaren. Försent upptäcker han att besökaren är beväpnad med det tunga handtaget till hans garagedomkraft och att det är på väg i full sving mot hans huvud. Medvetslöst blir Torsten inpackad i plast, inlastad i en bil och körd till Svartedalen, där han dumpas i Kroksjön. En sportfiskare hör plasket och dyker efter byltet, men lyckas inte få upp honom i tid.
Emma Johansson, 14 år, (som i den föregående boken blev utsatt för en rå gruppvåldtäkt) blir våldtagen av sin styvfar. Mamman upptäcker dem och anklagar Emma för att förföra hennes man. Mamman kastar ut Emma som, när hon är bostadslös, råkar i händerna på en hallick.
När Li Björks chef, kommissarie Lundström, får en hjärtinfarkt blir Li tillförordnad chef för spaningsgruppen. Men avundsjuka kollegor intrigerar och saboterar mordutredningen, så att Li tvingas bort från tjänsten och ersätts av en kvinnlig kommissarie från Göteborg. Den kvinnliga kommissarien tycker det är viktigare att få bra resultatstatistik, än att det är rätt person hon sätter fast...
En actionfylld kriminalroman som inleds med ett mord i Risveden och sedan huvudsakligen utspelar sig i området mellan Risveden i öster, Trollhättan i norr, Uddevalla i nordväst och Göteborg i söder. Trots att den uppmärksamme läsaren kan lösa mordgåtan några sidor innan Li Björk löser den, vill jag inte klassa den här boken som en detektivroman. De erotiska skildringarna, framförallt av hur 14-åriga Emma utnyttjas av hallicken och hans kunder, är betydligt grövre (i det närmaste pornografiska) i den här boken, än de nästan sensuella erotiska skildringar som dominerade i den föregående boken. Även om mordet på Torsten Hellberg har klarats upp när boken slutar, återstår fortfarande så många oförklarade och ouppklarade frågor att läsaren måste köpa nästa bok för att få veta lösningarna. Hela boken känns oavslutad. Jag hoppas bara att författaren eller förlaget tar sig tid att korrekturläsa nästa bok innan de trycker den. Den här boken är full av stavfel och felaktigt konstruerade meningar (t.ex. ord i substantivform där det borde vara ett verb, ord som saknas för att det ska bli en riktig mening och som på sidan 246 "Honom bar undan sängkläderna" i stället för "Hon bar undan sängkläderna"). Det sänker både läsnöjet och det betyg jag sätter på boken.
Huvudpersoner: Li Björk, kriminalinspektör & Vagn Brorson, arbetslös
6 poäng (läst 2012-06-29)