Thorborg, Olof (1894-____)


Foto från: "Daltuna mot Chicago" (1932)

För omkring tio år sedan emigrerade en ung man från Hedemora, Olof Thorborg, till Amerika. Om sina första dagar därute skriver han i en självbiografisk skiss följande:
»Efter mina första två dagars arbete i Amerika satt jag i en knakande bambustol utanför baren till hotellet, där jag bodde, i begrundan över mina skinnflådda handflator och önskade mycket i mitt liv ogjort. Jag hade efter att ha stigit i land i Baltimore, U.S.A. två månader tidigarie, så småningom hamnat i Kenora, Ontario, med summa en dollar på fickan. Staden, ett övergivet gruvsamhälle, ligger i utkanten av en oändlig skogsbygd, men jag hade, trots att den som sagt sett sina bästa dagar, lyckats få ett jobb. Som stabbläggare på en brädgård. För att inte vara sämre än de andra hade jag måst släppa till nästan allt skinnet på händernas insidor och mycket av mitt frejdiga mod. Inte underligt att jag ångrade nästan allting i mitt förflutna liv från födelsen i januari 1894 intill den dag som var.
Varför hade jag som pojkbyting slukat all äventyrslektyr jag kunnat komma över, lekt indiankrig, stulit äpplen, tjuvfiskat kräftor och på alla sätt förberett marken för denna galna resa till Amerika? Varför hade inte jag från början valt att arbeta på en brädgård, när jag i alla fall tycktes ha varit predestinerad därtill? Det var en dyster afton. När jag nu ser tillbaka på mina tio år i Amerika, kan jag upptäcka flera dystra aftnar än denna, men jag erfar ingen önskan att ha mina upplevelser därute ogjorda. Synvinkeln är en annan. Livet har behandlat mej generöst, gråtit och lett, hotat och lekt, visat mej de flesta av sina sidor och avigsidor.»

Det är upplevelserna där ute i Amerika, där Olof Thorborg varit snart sagt allt utom president som jämte barndomsminnena utgöra stoffet till hans första äventyrsroman, avsedd att inleda en serie.
Text från: "Daltuna mot Chicago" (1932)

KRIMINAL- och ÄVENTYRSLITTERATUR:
1932 - Daltuna mot Chicago (Stockholm: Hugo Gebers Förlag)
1933 - Chicago - Erik Bergers amerikanska äventyr (Stockholm: Hugo Gebers Förlag)
1939 - Mordet på Patriksnäs - kriminalroman (Falun: F. N. B. Tallmans Förlag)
1944 - Kopparkistan - äventyrsbok (Lidingö: Ny Nords Förlag)